ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Escribir sobre música

Escribir sobre música

Classificació temàtica: Sense classificar


Escribir sobre música.

Luca Chiantore, Áurea Domínguez i Sílvia Martínez.

Barcelona: MusikeonBooks, 2016. 221 pàgines.

ISBN 978-84-945117-0-7.

 

Musikeonbooks

Recomanat per Catclassics

L’empresa de serveis musicals Musikeon ha convertit en una de les pioneres del país amb un coneixement del panorama docent i investigador actual íntimament lligat a la musicologia contemporània. La seva tasca reuneix figures com Luca Chiantore, Äurea Domínguez i Sílvia Martínez que llançaran una col·lecció bibliogràfica al marge de l’Editorial Nortesur, amb la qual han col·laborat els darrers anys. L’esmentada col·lecció es centrarà en les darreres tendències de la música contemporània a càrrec d’artistes i investigadors de prestigi internacional, assegurant la màxima qualitat. A més refusaran la cada cop més freqüent impressió digital en favor de la impressió offset, amb un disseny curosament triat tant en les portades com en les pàgines interiors, i aplicant amb professionalitat els criteris d’estil.

Escribir sobre la música és un clar exemple confeccionat a partir de la disparitat del món de parla hispana i després de nou anys de feina. Es tracta d’un llibre de capçalera per a tot musicòleg i indispensable per alumnes universitaris i de conservatori ideat com a manual d’estil i metodologia de citació sense precedents a la llengua espanyola. L’argumentació exposada en el pròleg apel·la a l’homogeneïtat de criteris tant en el registre lingüístic i l’elecció de la terminologia com en el grau d’informació. La seva exposició és un exemple de rigor i estructura acadèmica en una modèlica correlació entre la vessant teòrica i els exemples pràctics servits amb un caràcter molt explícit. Tot això es divideix en tres parts que aborden les pautes generals sobre la redacció de texts; les regles ortotipogràfiques relacionades amb el vocabulari tècnic, els títols de les obres i altres aspectes recurrents; i, per últim, les referències documentals, la redacció de la bibliografia i d’altres possibles llistats de les fonts.

D’aquesta manera s’estructura una enorme varietat de punts i problemes com l’ús dels plurals de modèstia, el llenguatge sexista, la pròpia estructura d’un llibre, el llistat de signes de correcció de proves en les galerades, els sistemes de citació i bibliografia i un llarg etcètera. Significativament importants són els capítols 7 i 8 que desgranen els sistemes bibliogràfic i d’autor-data. Aquests són el corpus més dens d’un llibre que no s’ha de llegir. Cal estudiar-lo. No pot llegir-se d’una tirada perquè obliga a aturar-se en tots els apartats fins i tot en aquells en aquells sabuts. Sempre hi ha algun matis o variant que s’escapa al coneixement rudimentari. Heus ací la vàlua de la tasca realitzada per aquests musicòlegs: l’actualització dels mètodes d’escriptura i elaboració de documentació a partir de les variants internacionals.

A la lectura hi ajuda el to engrescador i participatiu que no amaga un clar posicionament i les recomanacions de Musikeon. També és important el joc de tintes, amb el taronja habitual de les edicions de Luca Chiantore (Casualitat? Preferència?), combinat amb el gris, en un atractiu visual que facilita la distinció i mnemotècnia. Per últim i per pura pedanteria cal assenyalar petites errades com les de la pàgina 71 (excelencias i rallas); de la 87 on el títol correcte de l’apartat 4.1.15 hauria de ser “títulos que mencionan otras obras”, i que a la pàgina 125 la nota al peu no indica el corresponent número volat en el text. Aquestes petites coses no desacrediten gens el producte. Sens dubte, serà un referent metodològic i de consulta obligada en l’àmbit estudiantil i professional, alhora que ja es pot considerar un dels millors i més necessaris llibres musicals publicats a Espanya aquest 2016.

 



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet