ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

John Barry: de James Bond a l'eternitat

John Barry: de James Bond a l'eternitat

Classificació temàtica: Bandes sonores


John Barry. De James Bond a la eternidad.

Luis Saavedra, Sergio Hardasmal.

Ediciones Rosetta. Murcia, 2017, 221 pàgs.

ISBN: 978-84-697-3264-9

Ediciones Rosetta

Els concerts de bandes sonores no són una rara avis. L’última dècada s’han incrementat considerablement a Europa. Allò que avui ens sedueix a les sales de concert fa dècades que gaudeix d’una normalitat i pregnància internacional que ha generat festivals. D’aquesta manera, a mig camí entre l’epidèmia comercial i la moda en les programacions de les nostres orquestres, les editorials també han contemplat amb major perspectiva un camp que, des de la musicologia contemporània, també s’ha revaluat i s’estudia amb la seriositat necessària.

Un exemple a Espanya són els volums publicats per la Universitat de Salamanca -i altres universitats- sobre la música en els mitjans audiovisuals, les teories i anàlisis musicals per a la banda sonora, o la música clàssica en els dibuixos animats. Igualment han aparegut monografies sobre compositors espanyols i investigacions sobre figures internacionals vinculades a la matèria. Dos exemples són John Williams, vida y obra i Star Wars, la música del pianista i compositor sevillà Andrés Valverde (Sevilla, 1980) que l’Editorial Berenice va publicar el 2013 i el 2016 respectivament. Una altra de les icones de Hollywood, John Barry (York, 1933 – Nova York 2011), també ha estat estudiat per dos especialistes espanyols en una monografia.  

L’editorial murciana Rosetta ha comercialitzat el treball que va iniciar Luis Saavedra (Madrid, 1961-2002) i va continuar Sergio Hardasmal (Málaga, 1971) en el primer llibre en llengua espanyola sobre un del compositors cinematogràfics de major personalitat, posseïdor d’un estil únic i inconfusible. Repartit en onze capítols, que agrupen períodes temporals breus (cada dos anys, cada cinc) seguint un fil argumental d’exposició cronològica, el text se centra en la trajectòria creativa amb puntuals digressions -les justes i necessàries- sobre la seva vida personal i anècdotes, des dels seus inicis amb l’influx del jazz i del rock fins als cinc Premis Oscar aconseguits. En un estil de crònica que no amaga l’admiració –a vegades devoció- d’ambdós autors per Barry, allò específicament musical és descrit amb comentaris fònics (instruments que sonen, els temes d’algunes escenes) suficients per a l’afeccionat, tot i que sense una anàlisi musical més detallada. Igualment, els autors tenen en compte les gravacions discogràfiques de les bandes sonores musicals i d’altres projectes en un discórrer sense petulància, accessible i amenitzat amb gran quantitat de fotografies.

Encertadament els set annexes substitueixen el desenvolupament redactat des d’un ventall d’informacions que allargarien el text innecessàriament. Aquests inclouen una selecció de comentaris de la crítica, un índex de la filmografia seleccionada, un altre de discografia i uns quants llistats com els compactes recopilatoris, el de projectes frustrats i un amb premis i nominacions. Per últim, un mosaic de portades de discs clou un volum amb una edició monocroma, amb una qualitat de paper estàndard i una maquetació amb poc marge en els laterals. En conseqüència, tot i les abundoses fotografies i la tipografia de lletra llegible, el disseny dona una sensació d’aglomeració de text -els paràgrafs no sempre són equilibrats- que pot induir al lector a un cert esgotament. Tot això no desmereix la documentada feina de Saavedra i Hardasmal com a pedra angular en la nostra bibliografia aquesta matèria. Benvingut!



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet