ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Brahms. Clarinet Quintet & Trio

Brahms. Clarinet Quintet & Trio

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


 

Johannes Brahms
Quintet per a clarinet i quartet de corda op. 115
Trio per a clarinet , violoncel i piano op. 114
Joan Enric Lluna, clarinet
Tokyo String Quartet
Lluís Claret, violí
Josep Colom, piano
63,51 m

Harmonia Mundi

Hi ha situacions al llarg de la història de la música que es reprodueixen amb una similitud sorprenent. De la mateixa manera que Mozart no va semblar gaire atent a les possibilitats del clarinet fins que va conèixer l'instrumentista i company de lògia Anton Stadler (1753-1812) per a qui escrigué el Quintet per a clarinet i corda K581, el Trio de les Bitlles K498 i el Concert per a clarinet K622, les biografies de Brahms ens expliquen que fins que no contacta amb el virtuós Mühlfeld, el 1891, no escriu gairebé res per a clarinet. Aquest intèrpret havia estat reclutat per a l'Orquestra de la Cort de Meiningen com a clarinetista principal i com a assistent del director des que el famós Hans von Bülow agafà les regnes d'aquesta formació.

A partir d'aquest moment i fins a 1894 Brahms escriu quatre excel•lents obres dedicades al lluïment d'aquest versàtil instrument: les dues sonates op. 120, el Trio op. 114 i el Quintet op. 115.

Aquest CD que presento ens ofereix l'oportunitat d'escoltar aquestes dues darreres obres que es van interpretar privadament a Meiningen pel citat clarinetista amb Brahms al piano (el trio) i amb el Quartet Joachim (l'opus 115) el 24 de novembre de 1891 i públicament a Berlín el 12 de gener de 1892.

El trio, sense tenir el prestigi del quintet, és Brahms en estat pur. Malgrat això, sempre ha quedat una mica a l'ombra de la gran obra per a clarinet de Brahms: el quintet op. 115. Aquest és considerat de forma gairebé unànime com una obra mestra on trobem un Brahms en els seus darrers anys creatius que sap destil•lar al màxim la seva saviesa musical amb una escriptura perfecta que combina expressivitat i contenció i on el so del clarinet ens suggereix sovint més que no ens ensenya, i on al llarg dels quatre moviments es va aixecant un paisatge melòdic ple de subtils cromatismes castanys i daurats, que dóna joc per que el clarinet es llueixi.

En aquest disc on el clarinet és el rei, és clar que el protagonisme el té Joan Enric Lluna. Aquest valencià a qui recentment Guinjoan li ha dedicat el seu Concert per a clarinet i que va ser estrenat –amb Lluna de solista i dedicatari de la partitura- el passat abril a l'Auditori de Barcelona, és un dels músics espanyols amb més projecció internacional. En el trio l'acompanyen l'andorrà Lluís Claret al violoncel i el barceloní Josep Colom al piano. En el quintet Lluna s'acompanya del prestigiós Tokyo String Quartet.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet