ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Els rotlles de pianola dels Fernández-Shaw

Els rotlles de pianola dels Fernández-Shaw

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Los Fernández-Shaw y su aportación al teatro lírico. Estudio de su colección de rollos de pianola.

Esther Burgos, Adelina Clausó, Antonio Carpallo i José Prieto Marugán.

SEDEM, 2018. 282 pàgs.

ISBN: 978-84-86878-46-7.

SEDEM

Aquest és el quart llibre sobre l’ aclamada família de llibretistes de sarsuela, periodistes i escriptors Fernández-Shaw publicat durant la darrera dècada. Una dada que revela un tímid interès cap a determinades figures de l’engranatge teatral, incloent-hi el teatre musical en totes les seves variants, com ho són els llibretistes. En aquesta ocasió, els especialistes en documentació musical i catalogació documental Esther Burgos, Adelina Clausó i Antonio Carpallo han estudiat els rotlles de pianola d’aquesta família. En total, 223 rotlles s’han identificat, descrit, analitzat i resumit en unes fitxes tècniques ordenades alfabèticament -segons el compositor- que constitueixen el cos del llibre. Aquestes fitxes inclouen el número d’ordre, l’autor, el títol de la peça, les dades de procedència i marca del segell comercial, una descripció física i il·lustracions de portada i alguna imatge al·lusiva (decorativa del segell editorial).

En el capítol d’introducció també aborden la importància cultural de la pianola com a instrument mecànic de difusió musical en el canvi de segle. A més s’han inclòs gràfics sobre les editorials espanyoles de pianoles i dels compositors més presents. Entre les dades suggerents, al lector potser el sorprengui conèixer l’existència de rotlles cantors, indicats amb una determinada etiqueta, que es poden considerar un precedent del karaoke. Alguns, segons els autors, portaven els cantables apart. També hi figura un breu capítol hagiogràfic sobre els literats de la família i la rellevància artística del llibret, signat pel reconegut expert, impulsor i autor de monografies sobre els Fernández-Shaw, José Prieto Marugán.

La col·lecció inclou diversos gèneres i repertoris com simfonies, concerts, valsos i balls de moda com xarlestons, pasdobles, cuplets, tangos i fox-trots. Entre les diferents sorpreses del repertori cal destacar l’abundància de Beethoven, una versió de la sardana La Santa Espina procedent de l’obra modernista homònima de Morera, així com una composició d’un dels fills de Granados, Eduardo Granados Gal. La majoria d’aquests rotlles van ser atresorats per Guillermo Fernández-Shaw, de qui hi ha 50 exemples d’obres seves, tres del seu pare Carlos i cap del seu germà Rafael. Entre els 92 exemples de sarsuela predominen els rotlles amb obres de Guerrero, Vives, Serrano i Guridi. Gairebé la meitat d’aquests contenen obres amb texts dels Fernández-Shaw, tot i que no hi falten llibretistes i literats de prestigi a l’època com Ramos Martín i López Silva. Aquesta informació és de consulta fàcil gràcies als cinc índex conclusius organitzats segons compositor, llibretista títol, editorial i gèneres.

Treballs de l’especificitat del present reflecteixen la varietat dels interessos de la musicologia espanyola actual, gràcies a l’activitat d’institucions com la SEDEM que encertadament ha publicat aquest llibre per a especialistes i apassionats de la sarsuela. L’ha editat amb qualitat alta: paper setinat, detallisme a les il·lustracions, cobertes sense solapes. Hi falta, però, un perfil curricular de tots els autors d’aquesta monografia.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet