ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Allò bàsic sobre el ballet

Allò bàsic sobre el ballet

Classificació temàtica: Sense classificar


Una noche en el ballet. Guía para espectadores de buena voluntad.

Roberto Méndez Martínez.

Ediciones Cumbres, 2019. 356 pàgs.

ISBN: 978-84-947063-3-2.

 

Ediciones Cumbres

En la tendència -de vegades, fins i tot moda- editorial de llibres d’iniciació sobre matèries humanístiques i artístiques, la dansa també se n’ha beneficiat pel seu fals clixé d’alta cultura i disciplina exòtica i pretèrita, excepte en la seva vessant més estrictament contemporània. En aquesta línia, Ediciones Cumbres segueix el seu periple de publicacions entorn a la realitat teatral des de diferents perspectives i metodologies. En aquesta ocasió ha comercialitzat un altre volum de divulgació sobre el ballet, un art que ho oferia tot en paraules del crític Normann Lebrecht: “brindava la glòria del cos en cenyit embolcall en moviment, l’atracció d’una nova música seductora a l’oïda feta per grans compositors, els exquisits refinaments del disseny per a l’escena i, molts cops, amb una monumental idea subjacent”.

Amb afany pedagògic i d’iniciació, el poeta, assagista i crític d’art i literatura Roberto Méndez Martínez (Camagüey, 1958)  signa un llibre que pretén apropar algunes de les principals claus sobre el ballet al lector menys versat en la matèria. Ho demostra el tercer capítol que recull 13 consells bàsics i elementals pel neòfit, que no per obvis són menys importants o estan menys raonats, i suposen un replantejament de l’actitud amb la qual disposar-se davant l’espectacle. Per altra banda, no es tracta d’una introducció a la història de la dansa, on l’únic foment rau en el desig de veure aquelles obres esmentades. Tot i que una part la trobem en els capítols primer i cinquè. El primer capítol concentra una breu història de la dansa des de finals del segle XVI, seguit d’un altra que s’estructura en un comentari de caire històric sobre els seus components bàsics en una explicació que enllaça amb l’evolució històrica d’aquests: argument, música, escenografia, vestuari, llums i coreografia. Més de la meitat del llibre el forma el cinquè capítol amb un índex dels principals ballets –concretament, 76 títols- ordenats alfabèticament, presentats amb una fitxa tècnica i les seves dades principals sintetitzant les referències a l’argument i la cita d’algun muntatge rellevant. El glossari final reuneix 52 veus ordenades alfabèticament amb la definició d’elements i termes del ballet. No obstant, es troba a faltar un índex amb alguns moviments i figures de ball característiques o d’altres aspectes tècnics. Fet essencial en un títol en el qual el fonament es apropar algunes de les claus d’aquesta disciplina oferint una cultureta bàsica i estructurada.

Per la seva banda, l’edició presenta fotografies i il·lustracions en un ventall visual que sol ser una de les apostes d’aquesta editorial que, novament, manté l’elegant estil que la caracteritza: lletra de cos gran, il·lustracions a dues tintes, marges espaiosos i notes a peu de pàgina. Tot plegat fa perceptible el gust pel llibre com a objecte de consum i culte com caracteritza al segell dirigit per Mayda Bustamante. Si a Espanya l’interès cultural i l’hàbit de lectura fossin saludables, llibres com aquest serien poc necessaris.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet