ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Lieder

Lieder

Classificació temàtica: Recital vocal i lied


Antonín Dvorák
Lieder
Bernarda Fink, mezzo-soprano
Roger Vignoles, piano

Harmonia Mundi

Recomanat per Catclassics

Tota una sorpresa (ho confesso) l'existència d'un conjunt de lieder del -molt celebrat enguany per celebrar-se el primer centenari de la seva mort- compositor txec Antonín Dvorák. Aquesta novetat del segell Harmonia Mundi ens acosta a unes cançons breus bellísimes que combinen de forma admirable la tradició alemanya dels Schubert i Schumann amb la vigorositat del nacionalisme musical txec.

Aquesta doble vesant –d'una banda la romàntica i de l'altra la nacional- pot ajudar-nos a descobrir les peces que composen aquest CD. Cronològicament parlant la primera de les obres és una sèrie de lied anomenada ‘Cipresos' que el jove Dvorák escriu l'any 1865 (als vint-i-quatre anys) i que descriuen el seu amor no correspost per part de la seva alumna Josefina Cermáková. La història però acaba més o menys bé, ja que al cap de vuit anys d'aquestes carbasses es casa amb la germana petita de Josefina, Anna.

La vesant nacional s'aprecia clarament en el conjunt de cançons agrupades sota el títol inequívoc de ‘Melodies gitanes' que recullen la musicalitat tan característica de la música folklòrica eslava.

La interpretació corre a càrrec d'una de les meves mezzo-soprano preferides, l'argentina Bernarda Fink. Els fidels a aquest web ja haureu llegit les meves alabances a la seva lectura del ‘Lamento della Ninfa' de Monteverdi comentat fa uns mesos dins el CD també d'Harmonia Mundi dels Madrigali guerrieri ed amorosi. Avui ens demostra que disposa d'una ductilitat extraordinària ja que és capaç de treure un partit excel•lent de la seva preciosa veu per interpretar a un altíssim nivell músiques que requereixen un tractament tan diferent com la renaixentista i la romàntica. A més es fa acompanyar d'un piano, el de Roger Vignoles, que sap estar al seu lloc, destacant quan cal i configurant un adequat fons quan la partitura ho requereix.

Altres crítiques d'aquest CD:
· Resmusica
· Arkiv Music
· Classics Today
· Klassik Heute
· New Zealand Herald

 



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet