ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Dues guitarres i algunes sardanes

Dues guitarres i algunes sardanes

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Obres de Granados, Cassadó, Blancafort i del Llibre Vermell de Montserrat.

Duo Ribera Sàbat, guitarres. Audiovisuals de Sarrià 5.2901 DDD 48 minuts.

Audiovisuals de Sarrià

El Duo Ribera Sàbat es va presentar l’any 2022 amb aquest enregistrament, rere un projecte privat previ que també els va obrir portes internacionals, especialment a la Xina. La selecció musical d’aquest cedé compta amb arranjaments propis d’un dels seus integrants, Jordi Sàbat, que es graven per primera vegada en aquesta adaptació. Són obres de la primera meitat del segle XX que, a banda de sardanes, apleguen composicions afins a l’estètica de l’època, el compositor i/o la filohistoricitat com en el cas del Llibre Vermell que respon a una sensibilitat i estudi del passat musical, també present aleshores. Precisament aquesta herència és la que justifica bona part del programa orientat a una essència deutora del folklorisme, la música culta i l’ascendència domèstica o de saló combinada amb el punt virtuosista dels instruments originals destinataris i de l’execució en les transcripcions.

En aquest sentit, configuren un conjunt distintiu i, fins a cert punt, coherent i unitari, però que, precisament per això, presenten la dificultat de ser adaptats a dos instruments iguals, de registre similar, que Maria Ribera i Jordi Sàbat fan contrastar en els colors i matisos particulars. Deutors de l’escola d’Emili Pujol –no debades, Maria Ribera té un llibre publicat sobre l’eminent guitarrista-, ofereixen refinament en unes peces de caràcter clarament romàntic i altres més populars. Demostren dominar molt bé la tècnica amb algunes notes molt ben escollides per a que l’instrument vibri amb tota la seva plenitud, i en passatges més complicats i rics harmònicament d’atenció a tots els detalls. Per exemple, al mantenir el lirisme a El jardí d’Elisenda de Granados o a l’ afegit de percussions a “Stella splendens” del Llibre Vermell en una recreació amb força i un batec rítmic sorprenent a partir dels arranjaments del Duo Kasner-Quer.

Es tracta d’un enregistrament atractiu que ens atansa cap a al marc de la interacció de la modernitat i el nacionalisme romàntic de principis del segle XX, on un joc de passions i transparències s’inspira en la calidesa i el ritme de la sardana com a la “Sardana” de les Dues danses espanyoles Op. 37 de Granados; com a la Catalanesca de Cassadó, que no compta amb la secció dels llargs i segueix el model antic de sardana; a Sardana Chigiana i en pintures costumistes i tonades de perfil popular com Els segadors de Blancafort. Aquests dos darrers compositors van ser inclosos com a homenatge al seu 125è aniversari de naixement l’any 2022. En conjunt són peces d’un període en què els guitarristes espanyols i catalans dominaven el panorama mundial d’aquest instrument gràcies a figures com Emili Pujol, Miquel Llobet, Narciso Yepes, Andrés Segovia o Regino Sáinz de la Maza, fruit de la conjunció de circumstàncies que van incorporar plenament la guitarra al món de la música culta, en uns anys en que la tonalitat s’esmicolava i les avantguardes musicals s’obrien pas cap a una heterogeneïtat de llenguatges sense volta enrere.

L’edició es presenta en un dijipack amb unes notes de carpeta explicatives del projecte i del context històric de la sardana, en català i espanyol, signades per un dels membres del duo, Jordi Sàbat.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet