ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Luigi Nono. Por una escucha revuelta

Luigi Nono. Por una escucha revuelta

Classificació temàtica: Sense classificar


Luigi Nono. por una escucha revuelta

Susana Jiménez Cardona

Ediciones Akal, Madrid, 2023. 155 pàgs. 

ISBN: 978-84460-5177-0

Ediciones Akal

Recomanat per Catclassics

En el vibrant, tot i que desatès, univers de la música clàssica contemporània, el segell Akal ha enlluernat els melòmans i estudiosos amb un insigne assaig Luigi Nono. Por una escucha revuelta. Aquest assaig magistral, elaborat meticulosament per la filòsofa, artista sonora i professora Susana Jiménez Carmona, promet ser una referència emblemàtica en el panorama bibliogràfic musical d’enguany.

Amb destresa intel·lectual i una sensibilitat singular, l’autora ha teixit una enfilagarsada monografia que penetra amb profunditat en els enigmes estètics de l’obra del compositor italià. Connecta amb agudesa els eixos estètics que convergeixen en l’essència artística i política de Nono, ambdues indissociables, abordant aspectes musicals, filosòfics, històrics i tecnològics que van des de la seva divergència amb l’escola de Darmstadt i amb Xenakis fins a la influència de les revolucions de 1968, de Hölderlin, Wittgenstein o Walter Benjamin; passant per l’ús de l'electroacústica,  el concepte de tempi sconvolti i la microtonalitat.

Immersa en una perspectiva estètica de profunda rellevància, l’autora desvetlla el complex plantejament del so des d’un posicionament fenomenològic lligat al vector espacio-temporal que explora la música de Nono, a partir de les fonts filosòfiques que van nodrir el seu imaginari i desllorigant les opinions del mateix compositor. La posició política arrelada a l’esquerra, l’exploració del logocentrisme i l’experimentació amb la microtonalitat emergeixen com a temes centrals, portant el lector a una entesa més enllà de la vessant auditiva. El silenci i l’electrònica també s’erigeixen com a pilars fonamentals en la proposta de Nono, mentre que la relació entre el temps i l’espai sonor esdevé un àmbit creatiu de reflexió. L’autora, amb una perspicàcia admirable, explora com l’error es va integrar en els plantejaments artístics del compositor italià convertint-se en una força motriu essencial per a la creativitat.

Aquest assaig assoleix una importància cabdal en la bibliografia en llengua espanyola i supleix un buit de referents ineludibles sobre la música contemporània, gràcies a que Susana Jiménez Carmona no només analitza el món sonor de Nono, sinó que ho fa amb un mestratge discursiva i conceptual no sempre habitual en la literatura acadèmica. Amb una extensió de 155 pàgines, aquesta breu novetat es presenta com una revelació imprescindible. L’autora, una autoritat nacional en l’art sonor, porta a la llum les arrels polítiques i humanes que van nodrir l’obra de Nono, submergint el lector en un cosmos de reflexions profundes i qüestionaments essencials. En ells, s’hi afegeix, per descomptat, l’indispensable índex onomàstic que clou aquest estudi i convida al lector a explorar i reflexionar sobre cada capa de coneixement d’aquestes pàgines.

En resum, Luigi Nono. Por una escucha revuelta s'erigeix com una pedra angular en la comprensió de la música clàssica contemporània, atorgant una finestra única cap a l’epicentre creatiu d’un dels compositors més influents i enigmàtics del segle passat.



Catclassics.com

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet