ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

A batallar estrellas

A batallar estrellas

Classificació temàtica: Música sacra


A batallar estrella
Música en las catedrales españolas del siglo XVII
Al Ayre Español
Eduardo López Banzo

Harmonia Mundi

És ben coneguda la tasca recuperadora tant pel que fa a partitures com pel que fa a tècniques i estils que, des de fa unes quantes dècades ja, directors i intèrprets arreu d'Europa van inaugurar allò que algú va catalogar com a fer música ‘amb criteris històrics'.

A casa nostra l'exemple més important és el de Jordi Savall, qui després d'assolir un èxit inesperat a principis dels noranta amb ‘Tous les matins du monde' on posava al lloc que li corresponia a un músic poc menys que desconegut com Monsieur de Sainte Colombe, ha continuat amb els seus diferents formats instrumentals recuperant i enregistrant música del renaixement i barroc català i espanyol.

A Espanya aquest afany també ha estat notable: intèrprets com José Miguel Moreno o directors com Raúl Millavibarrena al front de la Música Ficta en són tan sols dos exemples. Però si algú cal destacar en els darrers anys pels esforços esmerçats en la recuperació del barroc espanyol, aquest lloc li correspon a Eduardo López Banzo i el conjunt que va fundar el 1988: Al Ayre Español, recentment guardonat amb el Premio Nacional de Música en la modalitat d'interpretació per la seva ingent tasca que l'ha dut a explorar nombrosos arxius espanyols i sudamericans a la recerca d'obres inèdites.

Enguany ens presenta el tercer CD que edita amb Harmonia Mundi; després de la sarsuela del mallorquí Antoni de Literes, ‘Júpiter i Selene' i de l'oratori d'Scarlatti ‘ Colpa, Pentimento e Grazia' ara ens ofereix un recull de peces del repertori religiós espanyol del segle XVII, dels gairebé cent anys que van entre la mort del Tomás Luís de Victoria el 1611 fins el naixement de José de Nebra el 1702. Entre aquesta selecció amb obres de Carlos Patiño, Juan Bautista Cabanilles, Joseph Ruiz de Samaniego, Juan Bautista Comes, Sebastián Durón i Cristobal Galán destaca la Lamentación primera, del Miércoles de Durón que juntament amb altres de les obres d'aquest CD es publica per primer cop. Una excel•lent ocasió per apropar-se a una música quasi desconeguda i d'indiscutible valua.



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet