ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Brahms. Piano Sonata op. 5

Brahms. Piano Sonata op. 5

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Harmonia Mundi

En aquest nou CD d'Harmonia Mundi dedicat a la música per a piano de Johannes Brahms hi trobem obres que es porten més de quaranta anys i que enmarquen l'evolució estilística de la música de Brahms: la Sonata per a piano en Fa menor op. 5 escrita entre 1853 i 1854 i les 7 Fantasies op. 116 i les 4 Peces op. 119, darrera pàgina del seu pianisme, ambdues de la dècada dels noranta.

La Sonata inicial que dóna nom a aquest CD és una obra simètrica pel que fa a estructura que alterna cinc moviments i on es poden apreciar influéncies dels contemporanis Liszt, Chopin i Schumann, a banda del perfum beethovenià que sovint impregna les millors obres de Brahms. El primer moviment, un Allegro maestoso ple d'energia i vitalitat ajuda a entendre l'entussiasme amb que Schumann rebria aquesta nova promesa romàntica. Aquest primer moviment marca el caràcter de l'obra i el seu primer tema es troba directament lligat amb l'Intermezzo Rückblick (Record) anterior al Finale. La grandiositat del seu pianisme en obres com aquesta ha fet que alguns comentaristes hagin definit aquestes primeres obres per a piano de Brahms com a simfòniques per l'amplitud del seu espectre i aquella monumentalitat al piano que inicià Beethoven amb la seva Sonata Hammerklavier.

Novament igual que el seu admirat Beethoven les darreres obres de Brahms destil•len confidencialitat i intimisme. Són obres molt personals, apunts gairebé, de format lliure i expressió contundent. Joies breus que contenen la saviesa de tota una vida. Les 7 Fantasies op. 116 combinen Capricis i Intermezzos i en destaca la tendresa tardoral del primer dels Intermezzos. Però l'excel•lència musical brahmsiana es troba en l'opus 119: 4 darreres peces, testament brahmsià al piano, on hi trobem una breu peça de menys de dos minuts definida com a Grazioso e giocoso que hauria enamorat a Schubert i una darrera Rapsòdia plena de força i vitualitat íntimament emparentada amb el Carnaval de Schumann que clou aquest disc i la música al piano de Brahms.

La joventud del californià d'origen japonès Jon Nakamatsu (guanyador del 10è. Premi van Cliburn) no li impedeix executar amb saviesa el ric ventall emotiu que exigeixen aquestes obres i que marquen la musicalitat brahmsiana des de la potència jovenil dels vint anys a la serenor i recolliment de les darreres obres. Resolta la interpretació amb una tècnica prodigiosa Nakamatsu sap adequar el tempo de cada moviment i posar atenció en els matisos requerits per destacar-ne el seu caràcter.



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet