ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Obra orquestral de Joan Guinjoan

Obra orquestral de Joan Guinjoan

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Joan Guinjoan
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Ernest Martínez Izquierdo, director
Joan Enric Lluna, clarinet
David Abramovitz, piano
Lluís Claret, violoncel

Harmonia Mundi

Aquest CD és excepcional per diferents motius: és la primera gravació d'Ernest Martínez Izquierdo al capdavant de l'OBC, és el primer cop que aquesta formació grava amb Harmonia Mundi (i ho fa per partida doble: també recentment n'ha editat un amb música i direcció de Salvador Brotons) i també és excepcional perquè el mateix autor ens deia fa uns dies (vegeu la notícia del dia 9 a l'Avui) "és el disc de la meva vida” i que per a ell era un magnífic regal pel seu 73è. aniversari. Guinjoan ha estat darrerament força present als mitjans des que el passat desembre la SGAE premiava la seva òpera ‘Gaudí', que s'havia representat al Liceu aquesta mateixa temporada, amb el Premi Daniel Montorio 2004.

Poques vegades podem trobar tanta afinitat entre compositor, director i solistes ja que Guinjoan pensà en Joan Enric Lluna i en Lluís Claret (qui ha estrenat nombroses de les seves obres) al compondre els seus concert per a clarinet i la seva música per a violoncel. En un sentit semblant Guinjoan ha expresat la seva admiració per Martínez Izquierdo definit-lo com el seu ‘fill espiritual des del punt de vista artístic'; admiració corresposta per director qui sempre ha sentit una ‘gran afinitat, admiració i amistat'.

El repertori del disc és complex però significatiu dins el repertori de Guinjoan. S'inicia amb el Concert per a clarinet encarregat per la pròpia OBC i dedicada a Joan Enric Lluna que va estrenar-se l'abril passat per la pròpia orquestra i amb el mateix solista i que pretén compensar la carència de repertori original per aquest instrument. Obra que recorre diferents facetes estilístiques de Guinjoan des de l'atonisme a fragments melòdics i elaboracions jazzístiques i que exigeix un elevat grau de virtuosisme. Després el Concert nº 1 per a piano i orquestra de gran intensitat rítmica incorpora el gran coneixement que el compositor té de l'instrument. Dedicat anys després de la composició al polític assassinat Ernest Lluch, aquest concert és interpretat pel pianista americà David Abramovitz. El CD finalitza amb Música per a violoncel i orquestra, estrenada en la seva versió definitiva ara fa gairebé vint-i-cinc anys també per l'OBC al Palau de la Música pel propi Lluís Claret a qui va dedicada la partitura. Es tracta d'una obra concertant en un únic moviment i una de les obres més aconseguides de l'autor.

Altres crítiques:
· Diario Vasco



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet